Önkormányzat

 

A Hivatal nyitvatartása:

Minden munkanap 7.30-tól 16.00-ig, pénteken 10.30-ig.
Postacím: 8412 Veszprém-Gyulafirátót, Posta u. 15.
Ügyintéző: Fogl Bernadett
Telefon/Fax: 88/457-180

Képviselői fogadóóra

Minden hónap első csütörtök, 15.00-tól 17.00-ig.
Helyszíne a gyulafirátóti Polgármesteri Hivatal épülete (Posta u. 15.)
Ezen túl minden, a települést és lakóit érintő kérdésekben szívesen áll rendelkezésre Czaun János a 0620/472-3483 -as mobil számon.

Közérdekű

A helyi közvilágítási hibabejelentő elérhetősége: 0630/812-0265, központi call center: 0680/205-020 és 0640/330-330 , valamint 0620/459-9666 és 0630/459-9666

E.on árammal kapcsolatos általános hibabejelentő száma: 0680/205-020 és 0680/533-533

Falugondnok

Gulyás Tamás parkfelügyelő a közterületeket, közintézményeket érintő problémákkal hívható a 0630/300-1026-os mobilszámon.

Körzeti megbízott

Hámori György körzeti megbízott irodája: Hajmáskéri u. 5. (Művelődési Házzal szemben)
Telefon: 0630/600-4590

Gyepmester

0630/245-4913

 

 

 

 

 


Kész Zoltán független jelölt nyerte az időközi parlamenti választást (2015. febr. 22.)

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 92,39 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Kész Zoltán a szavazatok 43,14 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a kormánypártok jelöltjére a választópolgárok 33,4 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 13,86 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,62 százalék támogatta.

A gyulafirátóti eredmények ennél szorosabb küzdelmet mutatnak: itt a három választókerületből kettőben a Fidesz jelöltje győzött.


Az ebek összeírásáról Gyulafirátóton

Tisztelt Gyulafirátótiak!
2012. január elsején vezették be azt az állatvédelmi törvényt, mely szerint az önkormányzatoknak el kell végezni az eb-összeírást. Ezt a teendőt három évente meg kell ismételni, az első ilyen kötelezettségnek tavaly, 2014. december végén járt le a határideje.
Ezt az információt januárban több média  is megszellőztette, ráadásul büntetésekről is beszámoltak: állítólag néhány településen 30.000 Ft-ot kell fizetniük a kötelezettséget elmulasztóknak. Ennek következményeként nagyon sok gyulafirátóti lakos kérdezett meg engem, hogy településünkön mi a helyzet ezzel kapcsolatban, kell-e szankcióktól tartani.

Tisztelt érintettek, amint a törvény szövege is írja, a kötelezettség nem a lakosokra, hanem az önkormányzatokra vonatkozik, amiknek joga van eldönteni, mikor és milyen módon tesz ennek eleget. Ez a folyamat se Veszprémben, se Gyulafirátóton nem érinti a lakosságot, így szankciókra sem lehet számítani.

Czaun János


Gondolatok az Iskolát érintő forgalmi rendről (2015. jan. 17.)

Tisztelt Gyulafirátótiak!
2015. január 14-én a Gyulaffy Általános Iskola udvarán sajnálatos baleset történt: egy helyi felnőtt lakos kerékpárjával elütött egy második osztályos kisfiút. Szerencsére a gyereknek maradandó sérülése nem lett, az ügyben rendőrségi feljelentés történt.
Ez a baleset annak ellenére történt, hogy a pedagógusok, az iskola dolgozói és legfőképpen a gondnok folyamatosan figyelmezteti az érintetteket az udvaron történő kerékpározás tilalmára.

A hírrel kapcsolatban két dologra szeretném felhívni a gyulafirátótiak figyelmét. Az első és legfontosabb, hogy az Iskola udvarán tilos kerékpáron közlekedni! Sőt, az Intézmény szervezeti és működési szabályzata ennél szigorúbb: a 6.1. rendelet értelmében "az iskola udvarán, sportudvarán illetéktelenek számára átjárni tilos."
Bizonyára már csak kevesen emlékeznek rá, hogy 2007-ben lakossági kérésre változtattunk azon, hogy az Iskola udvara nem átjárható. Akkor azért tettük ezt az engedményt, hogy akik nem akarnak a Faiskolából a Pásztor utca felé kerülni, rövidebb útvonalon is elérhessék a Vizi utcát. A kompromisszum értelmében ez a lehetőség munkaidőben áll fenn, ezt követően a gondnok lezárja az udvarban található középső kaput. Mágedliné Kiss Eleonórával, az Iskola igazgatójával együtt tisztelettel kérjük: ne kerékpározzanak át az iskola területén, mert ha nem változik ez a veszélyes szokás, akkor kénytelenek leszünk mindenki, így a gyalogos forgalom elől is lezárni az Iskola udvarát.

A másik dolog, amire szeretném felhívni a figyelmet, a Vizi utca parkolási rendje. Magam is többször tapasztaltam, hogy bár az iskola túloldalán lévő parkolóban volt hely, néhányan mégis az iskola oldalán lévő járdán állnak meg a gépkocsijukkal. Ez roppant balesetveszélyes, hiszen az ilyenkor a kocsi mögül előlépő gyereket könnyen elütheti egy másik gépjármű. 
Többen kérték már az Önkormányzattól, hogy tegyünk ki egy "megállni tilos" táblát az Iskola oldalán lévő útszakaszra. Én ettől egy kicsit ódzkodom, mert tudom, hogy iskola kezdésénél és végénél viszont kevés a parkolóban rendelkezésre álló hely. Ezért a szülők jóérzésére és belátására szeretnék most hatni: kérem ne parkoljanak az Iskola kerítése elé a járdára, de ha máshol nincs is hely, semmiképpen ne a kapu elé! Eddig még nem történt ilyen jellegű baleset, tegyünk érte, hogy a jövőben se fordulhasson elő.

Vigyázzunk közösen a gyermekeinkre!

Megértésüket köszönöm:

Czaun János


Változás a temetkezés rendjében (2015. jan. 5.)

2014. november 27-én Veszprém Város Önkormányzatának Képviselőtestülete két - számunkra is érzékelhető - változásról döntött a temetkezések rendjében. Az egyik a szociális jellegű temetéseket érinti, erre a célra a Vámosi úti temetőt jelölte ki a képviselő-testület. A másik változás, hogy úgynevezett "jogharmonizációs eljárás" keretén belül döntésével elfogadta önkormányzati rendeletében, hogy Veszprém város közigazgatási területén lévő köztemetőkben a temetkezéshez kapcsolódó minden munkafázis végzését kizárólagossággal a VKSZ Zrt. temetkezési csoportjának szakszemélyzete hajtja végre.

Ez nálunk, Gyulafirátóton érezhető változást nem jelent. A temetési szertartásokhoz kapcsolódó hivatali ügyintézéseket, az elhunyt esetleges hamvasztási eljárását, kegyeleti kellékekkel történő ellátását továbbra is mód van bármelyik kegyeleti vállalkozótól megrendelni. A temetőn belüli további temetési eljárásokat (sírnyitást, ravatalozást, gyászkocsival történő szállítást, hűtést, visszahantolást) viszont kizárólagosan a VKSZ Zrt. szakszemélyzete végezheti. Fent említett eljárások a temettető részére nem fog újabb, és esetlegesen drágább tarifákat jelenteni, hiszen ezekért a temetési műveletekért a vállalkozók eddig a saját árképzésüket alkalmazták.

Összegezve tehát a rendelet módosítása nem jelenthet a lakosságnak többlet kiadást, csak abban az esetben, ha  temetkezési vállalkozók nagyobb árrést alkalmaznak. A VKSZ Zrt. árlistája eddig is nyilvános volt, a Társaság honlapjáról letölthetők, ezen díjak nem változtak.

 


Szilveszteri járat Veszprémbe

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2014-ben is indul szilveszteri járat Gyulafirátótról Kádártán át Veszprémbe, hogy az itt élők se maradjanak ki az Óváros téri városi rendezvényekből.

Kérésünknek megfelelően a Balaton Volán a buszt 2014. december 31-én 22.00-kor indítja Gyulafirátótról, a felső temető buszfordulóból. A 23-as helyi járat útvonalát követve annak minden megállójában felveszi az utazni szándékozókat, Kádártán át egészen a Veszprémi buszpályaudvarig. Visszafelé 2015. január 1-én 2.00-kor indul a veszprémi buszpályaudvarról, az előbb említett útvonalon és megállóhelyekkel. Felhívjuk a figyelmet, hogy a járat csak érvényes jeggyel vagy bérlettel vehető igénybe!


Kedves Gyulafirátótiak!

Így 2014 decemberében, visszatekintve a mögöttünk levő évre megállapíthatjuk, hogy nem akármilyen esztendőn vagyunk túl. Három választás: egy parlamenti, egy Európa-parlamenti és egy önkormányzati zajlott le az országban és kavarta fel a politika amúgy sem álló vizét. Hogy nálunk konfliktusok és atrocitások nélkül zajlottak, az az itt élők nyugalmát és józanságát dicséri. Két felújított utcával, a Vizi és Vadász utcával lettünk gazdagabbak, miközben köztereink is szépülnek. Többször is elárasztott minket a lezúduló esővíz, ami egyben figyelmeztetés arra, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszerünket tovább kell fejlesztenünk és karban kell tartanunk.

A Bakonyerdő Pávakör 40 éves lett, a rendezvényeinket és ünnepeinket méltó módon megültük. Folyamatban van a Halastó rendbe tétele, és folyamatosan hadakozunk a közterületeinken gazdátlanul kóborló ebekkel.

Ám most, december végén tegyük félre egy kicsit a gondokat és feladatokat, és örüljünk annak, hogy egy jól működő közösség tagjai, egy barátságos település lakói lehetünk. Amikor év végén mosolyogva visszatekintünk a mögöttünk lévő esztendőre, koccintsunk Gyulafirátótra és minden itt élőre is!

Áldott, békés karácsonyt, és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánnak Gyulafirátót Városrészi Önkormányzat tagjai:

Czaun János,
Farkas László,
Kauker Katalin,
Körmendi György,
Tóthné Martinkovics Erika.


Gondolatok a közterületen csatangoló ebekről (2014. november 14.)

Kedves Gyulafirátótiak!

A falusi élet velejárója a természethez való közelség: karnyújtásnyira vannak tőlünk növények és állatok egyaránt. A legnagyobb örömöt talán a kutyatartás okozza, Gyulafirátóton szinte minden udvarban találkozhatunk ebekkel. Ám a tartás nem csak öröm, de egyben felelősség is. Törvény, de a józan ész is azt diktálja, hogy a kutya kerítésen belül, senkire nem veszélyes módon legyen tartva. Nem tudom elfogadni néhány gazda azon megállapítását, hogy az ő kutyája nem harap. A KÖZTERÜLETEN GAZDÁTLANUL KÓBORLÓ EB - AKÁRMILYEN ARANYOSNAK VAGY JÁMBORNAK IS LÁTSZIK - POTENCIÁLIS VESZÉLY, MELY LEGINKÁBB AZ IDŐSEKET ÉS A GYEREKEKET FENYEGETI!

Sajnos az elmúlt hetekben egyre több bejelentés érkezett az Önkormányzathoz és a gyepmesterhez is, mely ilyen esetekre hívta fel a figyelmet, és többször saját szememmel is meggyőződtem arról, hogy nagytestű kutyák csatangolnak őrizetlenül Gyulafirátót utcáin és terein. Egyet értek azokkal, akik szerint ez nem megengedhető, ezért zéró toleranciát hirdetek az ilyen kutyákkal szemben, és a következő lépéseket teszem.
Mindenek előtt szórólapon fogok tájékoztatni minden gyulafirátóti családot az ebtartás szabályairól. Ezzel párhuzamosan utasítom a gyepmestert, hogy hetente többször, véletlenszerű időpontokban járja be Gyulafirátótot, és minden közterületen talált ebet szigorúan gyűjtsön be. Valamint lesz olyan alkalom, mint már 2007-2008-ban is volt, hogy a gyepmester, a rendőrség és a közterület-felügyelők közösen veszik nyakukba az utcákat, ez esetben természetesen a gazdátlan kutyák miatt feljelentés is fog születni, mely büntetéssel jár.

Kedves ebtartó társaim! Tisztelettel kérlek Benneteket, figyeljetek oda a kutyáitokra, hisz ez mindannyiunk érdeke. Vigyázzunk egymásra, elsősorban gyermekeinkre, hogy senkinek ne kelljen félelemben közlekedni Gyulafirátót utcáin!

Megértéseteket köszönöm:
Czaun János


CSERJEÜLTETÉS 

2014. november 8-án, szombaton délután 14 órától a posta előtti tér cserjésítése kezdődik.

Összesen 250 db cserje kerül elültetésre.

Kérem, minél többen jöjjünk össze, hogy el tudjuk ültetni a bokrokat.

Hozzon magával mindenki szerszámot (ásót, kapát, gereblyét,csákányt), férfiak segítségére is szükség lesz. 

Segítséget előre is köszönjük!

Tóthné Martinkovics Erika

Gyulafirátótért Közhasznú Egyesület


Választások után (2014. október 13.)

Kedves Gyulafirátótiak!

2014. a választások éve volt Magyarországon. A parlamenti és az Európa-parlamenti voksolásokat követően október 12-én a polgármesterekről és képviselőkről dönthettek a szavazóurnákhoz járulók.

A helyi eredmények ismertek: Veszprém 1. sz. választókerületében, amely magába foglalja Gyulafirátót mellett Kádártát és a Bede-völgyi HM lakóparkot is, a szavazók 54% döntött úgy, hogy újra megtisztel bizalmával, és engem szeretne a következő öt évben is képviselőnek. Ez az arány Gyulafirátóton még magasabb, 60%-os volt, ami nem csak öröm számomra, hanem egyben felelősség is. Felelősség, hisz Önök egyértelműen Gyulafirátót további gyarapodására, a nyugodt és kiegyensúlyozott képviseletre szavaztak, és nincs kétségem, hogy a szavazati aránynak megfelelően magasak az elvárásaik is felém.

Meg kell köszönnöm politikai ellenfeleimnek a csendes, minden személyeskedéstől és kardcsörtetéstől mentes kampányt. Újra bebizonyítottuk: mi itt Gyulafirátóton meg tudjuk őrizni méltóságunkat, és nyugodtan, higgadtan, az országos politika viharaitól távol maradva tudunk kampányolni.
Természetesen köszönöm mindenkinek, aki elment szavazni és rám voksolt. A kampány viszont véget ért: én mostantól mind a 3400 Gyulafirátótinak a képviselője vagyok, és egyformán fontosnak érzem az Önök problémáit.

A kampány során konkrétumokat nem ígértem, a folytatásra kértem felhatalmazást. Ennek jegyében nem szeretnék változtatni a helyi Önkormányzat személyi összetételén. Farkas László, Kauker Katalin, Körmendi György és Tóthné Martinkovics Erika fogja segíteni a munkámat a következő öt évben, rájuk nem csak én számítok, hanem Önök is keressék fel őket önkormányzati jellegű kérdéseikkel, problémájukkal.  A Hivatalban is a megszokott személy, Fogl Bernadett fogadja Önöket munkaidőben. Megmarad a parkfelügyelőnk, Gulyás Tamás is, az ő feladatkörét a későbbiekben bővíteni fogjuk.

Ami a terveimet illeti: a bevált, kedvelt és jó dolgokat mindenképpen meg fogom tartani.  Ahogy eddig, úgy ez után is lakossági fórumokat fogok tartani évente legalább egyszer, amire meghívom településünk minden lakóját, hogy közvetlenül is megismerjük egymás véleményét; különösen fontos ez a nagyobb döntések előtt. Folytatni fogom az Önök rendszeres tájékoztatását a Rátóti Mi-Újságon keresztül, aminek működését továbbra is biztosítom. Folytatni fogom azt a gyakorlatot, hogy a Falunapok programjairól az itt lakók dönthetnek, ebben továbbra is elsősorban a fiatalok segítségére számítok. Ünnepségeinket, rendezvényeinket ezen túl is méltó módon megtartjuk, és jövőre újra indítjuk a Rátótok Találkozóját.

Folytatni fogom a civil szervezetekkel való jó kapcsolat építését. Ez után is támogatni fogom őket, és ahogy eddig, úgy továbbra is minél több programjukon részt veszek. Ezen túl is el fogom vinni a nyolcadikosokat a Parlamentbe és a Terror Házába, valamint több olyan közös programot fogok szervezni az iskolásoknak, amiből érezhetik: jó Gyulafirátótinak lenni.

Meg fog maradni az az általam bevezetett gyakorlat, hogy Szilveszterkor és a Veszprémi Utcazene Fesztivál napjain különjáratok indulnak Gyulafirátótra, így könnyebb lesz részt vennünk ezeken a rendezvényeken.

Folytatni fogom intézményeink: az Iskola, az Óvoda és a Művelődési Ház fejlesztését. Folytatni fogom az évtizedek óta elhanyagolt csapadékvíz-elvezető rendszerünk megújítását. Ez most különösen is fontos, hisz 2010 óta már nem csak a csapadékvíz, hanem a talaj- és rétegvizek is óriási gondokat okoznak településünkön. És folytatni szeretném az utak, utcák rendezését: következő felújítandó utcánk a Német utca lesz.

A sport támogatását stratégiai kérdésnek tartom. Eddig is sok minden megújult ezen a téren: az új öltözőnk és a műfüves pálya együtt szolgálja a mozogni vágyókat, csakúgy, mint az iskola udvarán elkészült új aszfaltos kosárlabda-pálya. Az infrastruktúrát azonban üzemeltetni kell, és minél több gyulafirátóti számára elérhetővé kell tenni, ebben a munkában nagyban számítok a Sportegyesületre, ami viszont az Önkormányzat további anyagi támogatására számíthat.

Elkezdődött a Halastó rendbe tétele, jövő tavasszal új töltésekkel, kiépített tanösvénnyel fogja várni a sétálni, kikapcsolódni vágyókat. A 82. számú főút elkerülő szakaszának elkészültét továbbra is minden erőmmel szorgalmazni fogom, remélhetőleg a közeljövőben minden engedély a rendelkezésünkre fog állni, és megkezdődhet a kivitelezés.

Ami biztosan változni fog, az az önkormányzati fűnyírás módja és köre. Ennek részleteit még idén ki fogjuk dolgozni, egységessé és számon kérhetővé alakítjuk Gyulafirátóton ezt a tevékenységet.

Kedves Gyulafirátótiak! 2014. október 12-én az Önök bizalmából immár harmadszor lettem Gyulafirátót képviselője a Veszprémi Közgyűlésben. Ráadásul nagyon meggyőző arányban: én egymagam több szavazatot kaptam, mint a másik négy jelölt együttvéve. Ez a nagyfokú bizalom kötelez arra, hogy munkámat ez után is tisztességgel, az Önök szolgálatában végezzem. Ehhez viszont a segítségüket kérem: amennyiben javaslatuk, véleményük, jobbító szándékú kritikájuk van, kérem osszák meg velem vagy bármelyik kollégámmal. Így tudunk tényleg az Önök érdekében dolgozni, együtt egy jobb Gyulafirátótért.

Czaun János 


Szigorú feltételekkel ugyan, de mától lehet avart égetni Gyulafirátóton. (2014. okt. 15.)
Kedves Gyulafirátótiak!
Mivel sokan kérdezték, megosztom a zöldhulladék égetésére vonatkozó helyi rendeletet, ami ide kattintva letölthető.
A legfontosabbakat kiemelném: a mai naptól április 15-ig engedélyezett, de szigorúan csak munkanapokon, 10.00 és 16.00 közt.
Szeretném felhívni a figyelmet a rendelet azon részére is, hogy a tüzet folyamatosan felügyelni kell, illetve a közelben oltásra alkalmas víznek és eszközöknek is lenni kell.
Végezetül egy jó tanács: mielőtt meggyújtanátok a tüzet, hívjátok fel a tűzoltóságot (105) és jelentsétek be. Ellenkező esetben, ha valakinek a hívására kijönnek, az 50ezer Ft. büntetést von maga után.
Czaun János


Önkormányzati választások (2014. október 12.)

Kedves Barátaim!

2014. október 12-én Gyulafirátót választott. A településrész döntése alapján én nyertem el a bizalmat 539 szavazattal (60,2%), ezáltal Gyulafirátót önkormányzatát további öt évig vezethetem, és képviselhetem Önöket Veszprém Város Közgyűlésében. Második Birtalan Ferenc (Baloldali összefogás) lett 229 szavazattal (25,6%), harmadik Forgó Gyula (Jobbik) 95 szavazattal (10,6%), valamint kapott még 24 voksot az LMP-s Horák János (2,7%) és 12 szavazatot a Humán Kör jelöltje, Dombai Barbara (1,3%).

Köszönöm a nagy arányú támogatást, ami azért is megtisztelő, mert az elmúlt nyolc éves munkámat is minősíti. Igyekszem továbbra is megszolgálni a bizalmat, és folytatni fogom eddigi munkámat az Önök szolgálatában. Segítségemre lesz ebben Porga Gyula (Fidesz), Veszprém újból megválasztott polgármestere.

Most tehát folytatódjék a munka, és ne feledjék: én mind a 3400 gyulafirátóti lakost képviselem, forduljanak hozzám ezentúl is bizalommal!

Czaun János


A csapadékvíz-elvezetésről, 2014. szeptember 14.

Szombat este 10 és 11 közt - mikor legintenzívebben esett - körbejártam Gyulafirátótot, bejártam csaknem minden utcát. Sok tapasztalatot szereztem, szívesen megosztom ezeket itt a nyilvánosság előtt is.

1. Ami tegnap este (és ma kora délután esett) Gyulafirátóton, az extrém mennyiségű csapadék, arra felkészülni szinte lehetetlen.
2. Legrosszabb a helyzet a Posta utca végén, a Sportpálya bekötő útja és a Mozarella étterem közti szakaszon. Ez az utca állami tulajdonban van, de az ott lakókkal való beszélgetés és a látvány is meggyőzött, hogy nem várhatunk tovább a Közútkezelőre, és önkormányzati forrásból kell megoldanunk az árkok kiépítését.
3. Nem akarom rangsorolni, de talán a második legproblémásabb szakasz a Zirci utca északi része. Itt már látszott, hogy a néhány héttel ezelőtti kiárkolás sokat segített, így bár hordalék került az útfelületre, de ez átmeneti problémát sem okozott a közlekedésben.
4. Még egy gócpontot meg kell említeni, ami különösen problémás: ez a Pásztor utca keleti szakasza. Itt az újonan elkészült árok remekül elvezeti a vizet, de ilyen extrém méretű zápor esetén a Zirci utcából az útfelületre ömlő csapadék kifog rajta. A tapasztalatom az volt, hogy az általatok is közölt képeken lévő állapot egy órán keresztül se tart, a vízelvezető-rendszer gyorsan elvezeti a csapadékot. Persze ez akkor se megnyugtató, meg kell akadályozni, hogy a Zirci utca felől víz juthasson a Pásztor utca útfelületére.
5. Ami a tavaly elkészült csapadékvíz-elvezető gerincet illeti, ha hiányosságokkal is de ellátja a funkcióját. Amiért készült, arra tökéletes: a Vizi utcán már szinte semmi vízfolyás nem mutatkozott, természetesen a végleges aszfaltréteg után mondhatunk majd végleges véleményt is. Nem volt gond a papírbolt előtt, és már a kocsma is megúszta a beázást, ezt néhány éve még nem mondhattuk volna el egy ilyen eső után.
6. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az Önkormányzat önmagában kevés az ilyen problémák megoldására. A magántelkeken korábban meghúzódó árkok betemetése, a beton kerítésalapok keresztbeépítése, a külső árkok betemetése és a szívószál-méretű átereszek beépítése a kocsibehajtókon mind-mind olyan problémákat okoznak, amiket mi elhárítani nem tudunk, de súlyos problémákat okoznak.

Sorolhatnám még tovább a tapasztalataimat, de nem teszem. Köszönöm azoknak, akik tegnap éjjel is dolgoztak az utcákon, és akik megosztották velem a véleményüket, akármilyen hangnemben is tették. Köszönöm a másnapi beszélgetéseket is, hasznosak voltak az eszmecserék. Egy biztos: olyan műszaki megoldás nem létezik, ami megoldaná, hogy Gyulafirátóton ne essen az eső. A négy éve megkezdett munkát ezért folytatnunk kell, és továbbra sem hanyagolhatjuk el az új árkok kiépítését, és a régiek tisztítását.

Száraz őszt kívánok magunknak!

Czaun János


Megkezdődött a Vadász utca aszfaltozása (2014. szept. 10.)

A mai napon megkezdődött, és várhatóan még a délelőtt során befejeződik a Vadász utca aszfaltozása. A munkálatok végeztével az utca egy 3,6 méter széles, 5-7 cm. vastag aszfaltréteget kap, melyet mindkét oldalon 30-30 cm. murvás padka fog kiegészíteni. A munkálatok alatt az utcában lakók türelmét kérjük!

Czaun János


Munkálatok a Zirci utcában

Az elmúlt hetek nagy esőzései rámutattak arra, hogy a Zirci utca csapadékvíz-elvezetési munkálatait folytatnunk kell. Bár az út (és kiszabályozási területe, vagyis az árok és a járda is) állami tulajdonban van, önkormányzati beruházásként a Zirci utca északkeleti részén megtisztítjuk az árkokat és az átereszeket, hogy a jövőbeli esőzések minél kevesebb károkat okozzanak az útfelületben, és minél kevesebb bosszúságot okozzanak az ott lakóknak.
A munkálatokkal egy időben átmenetileg részleges félpályás útlezárások várhatóak, türelmüket köszönjük!

Czaun János


Megkezdődött a Vizi utca felújítása

A kivitelezői szerződés szerint 2014. augusztus 18-án megkezdődött a Vizi utca nagyfelületű útjavítása, a munkálatok várhatóan egy hónapig tartanak. Ennek során a Pásztor utcától a Posta utcáig tartó szakaszon az utca a megfelelő alapozással és szintezéssel új aszfaltréteget kap, valamint néhány folyóka is be lesz építve a csapadékvíz hatékonyabb elvezetése céljából. A munkák a járdára is kiterjednek: külön szinten megfelelő szegéllyel lesz kiépítve, figyelve a kocsibejárókra is.
A Vizi utca nagyfelületű útjavítására azért kerülhet most sor, mert az elmúlt évben az EU-s projektünk keretében megszüntettük az utca alatti bel- és rétegvíz problémákat, így ezek már nem mossák alá az útfelületet. Ezt követően a műszaki szakértő véleményét figyelembe véve egy évet vártunk az aszfaltozással, így a tavaly megbolygatott földnek lehetősége volt tömörödni és végleges helyzetbe állni, ezzel minimalizáltuk az új útfelület megsüllyedésének veszélyét.
Bármennyire is sürgettük a közbeszerzést és az egyéb adminisztrációs előkészítési munkákat, a kivitelezés időtartamába sajnos bele fog esni az iskolakezdés, és az iskolai idő első egy-két hete is. Bár a kivitelezőtől ígéretet kaptunk arra, hogy egy irányból mindig megközelíthető lesz az iskola főbejárata, az iskola vezetésével együtt azt kérjük a szülőktől, hogy a munkálatok ideje alatt a Faiskola utcai hátsó bejáratnál parkoljanak. Türelmüket és megértésüket előre is köszönjük!

Czaun János


Ruhagyűjtó konténerek Gyulafirátóton (2014. júl. 09.)

Használt ruha gyűjtésére szolgáló konténereket helyezett ki egy vállalkozás településünkön. A három helyszínt a jelenlegi szelektív szigetek határozták meg, így került egy gyűjtő az Iskola elé, egy a Bosnyákárok utcába és egy konténer az Önkormányzat mögé a parkolóba.

A használt ruhákat az SAA Trading Clothes Kft. gyűjti, aki a "Tőlünk Nektek" alapítványon keresztül több nemzetközi karitatív szervezettel együttműködve segíti a rászorulókat.


In memoriam Dr. Hapek Imre

Dr. Hapek Imre 2014. július 22-én hajnalban tragikus hirtelenséggel elhunyt.

A hír rövid, mégis megdöbbentő. Még akkor is megdöbbentő, ha súlyos betegsége már nyolc éve ismert volt. Mégsem érzékeltük: mikor találkoztunk vele az utcán vagy rendelőben, mosolyogva beszélt hozzánk és mindenkihez volt egy jó szava. És mi elhittük, hogy vele ilyen nem történhet.

Hapek Imre 1948. szeptember 10-én született, az orvosi egyetemet 1973-ban fejezte be. Egy nagyon nehéz időszakban került hozzánk, Gyulafirátótra. 1982-ben, amikor mi orvos nélkül maradtunk, szívesen jött és segített, hogy aztán itt maradva 32 évig szolgálja településünk lakóit. Talán nincs is gyulafirátóti, aki valamilyen okból fel ne kereste volna, ne ismerte és ne szerette volna. Mert Hapek doktor urat nem lehetett nem szeretni, és talán még közelebb került hozzánk, mikor betegsége ismertté vált.

3400 gyulafirátóti lakos búcsúzik, akik mind ismertek és szerettek: Hapek Imre, nyugodjál békében. Felesége Judit, gyermekei: Judit, Kriszti és Balázs, valamint négy unokája fogadja őszinte részvétünket!
Kedves Gyulafirátótiak!
Hapekné Szabó Jutka kérésére tájékoztatom mindazokat, akik szerették és tisztelték, hogy Dr. Hapek Imre temetésére és végső búcsúztatására 2014. július 26-án (szombaton) 11.00-kor kerül sor a gyulafirátóti felső temetőben. Ezt megelőzően 10.00-kor megemlékező szentmise lesz a gyulafirátóti katolikus templomban.
Doktor úr 32 éve érkezett hozzánk Gyulafirátótra, és most a mi szeretett halottaink közt kerül végső nyugvóhelyre. Kísérjük el minél többen utolsó útjára!

Czaun János


Ilyen még nem volt: Utcafórum Gyulafirátóton

2014. május 26-án (hétfőn) két helyen is várja a beszélgetni vágyókat Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Czaun János, Gyulafirátót önkormányzati képviselője. A fórumok során minden, a települést érintő önkormányzati ügyben várják a helyi lakosokat.

A fórum helyszíne és időpontja:
16.00-kor a Posta előtti téren, itt a Zirci utcától nyugatra élőket várjuk (Iskola oldala), valamint
17.00-kor a Művelődési Ház előtt, itt a Zirci utcától keletre (Óvoda oldala) lakóknak van lehetőségük elmondani a kéréseiket, véleményüket.
Természetesen bármelyik helyszínre bárki jöhet, örömmel veszünk minden megkeresést!

Porga Gyula és Czaun János


EP választási eredmények Gyulafirátóton, 2014. május 25.

Probléma nélkül, rendkívüli esemény nélkül zajlott az Európa-parlamenti képviselők választása Gyulafirátóton. A részvételi arány rendkívül alacsony volt: a 2600 választásra jogosultból 668-an adták le szavazatukat, ami mindössze 25,6%-os részvételt jelent.
A megjelentek közül 366-an szavaztak a Fideszre (55%), 114-en a Jobbikra (17,1%) 68-an az MSZP-re (10,2%), 47-en a DK-ra (7,1%) és 43-an az Együtt-PM-re (6,5%).
A többi pártra leadott voksok alapján azok nem érték el az 5%-os küszöböt. Az LMP 22 szavazatot kapott (3,3%), az SMS 3-at (0,4%), A Haza nem Eladó Mozgalom pedig 2-őt (0,3%). Őket a grafikonon nem is tüntettük fel.

Köszönjük mindenkinek, aki szavazatával hozzájárult az Európa Parlamenti választások sikeréhez!


Te-Szedd Gyulafirátóton

Ahogy már több éve folyamatosan, Gyulafirátót is csatlakozik a Te-Szedd országos akcióhoz. A környezetvédelmi program célja, hogy egy országos rendezvény keretében, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség támogatásával a helyi közösségek is járuljanak hozzá és vegyenek részt közvetlen környezetük tisztán tartásában.

Mi Gyulafirátóton május 9-én (pénteken) 13.00-kor gyülekezünk az Általános Iskola előtt, itt osztjuk be a csoportokat és a megtisztítandó területet, ahol a szemetet gyűjtjük. Szükséges eszközöket (kesztyű, zsák) minden megjelenőnek biztosítunk. A szemétgyűjtés után pedig – szintén a sok éves hagyománynak megfelelően – egy kis vendéglátással várjuk a résztvevőket.

Szeretettel várunk minden gyulafirátóti lakost, aki fontosnak érzi települése tisztán tartását!

Gyulafirátót Városrészi Önkormányzat


Sebességmérő a Zirci utcában (2014. ápr. 24.)

Gyulafirátót egyik legforgalmasabb utcájában, a Zirci utcában több kísérlet történt már a forgalom csillapítására. Legutoljára, 2006-ban három forgalomcsillapító szigetet épített az akkori Önkormányzat, de ezek nem váltották be teljes mértékben a hozzájuk fűzött reményeket. Néhány éve a Polgárőrség segítségével és felügyeletével reggel és délután a gyerekek biztonságosan kelhetnek át a Zirci utcai zebrán, de ez se tartható fent hosszú távon. Az igazi megoldást várhatóan majd a 82-es elkerülő szakasza és a teherforgalom kitiltása lesz a településünkről, de ez a beruházás még várat magára.

Egy újabb próbálkozásnak lehetnek tanúi az arra autózók és sétálók: sebességmérő műszert helyeztünk el a Zirci utca alsó szakaszán, a gyalogos átkelőhely közelében. Ez a gyorsan közlekedőket figyelmezteti a sebességükre, aminek eredményeképpen remélhetőleg lassítani fognak.

Figyeljünk egymás biztonságára!

Czaun János


Pad-asztal kombó a Kálvárián (2014. ápr. 23.)

A Gyulafirátóti Kálvária felújításának utolsó mozzanataként egy pad-asztal kombót helyeztünk el a területen. A két szalonnasütő mellett így lehetőség van a kulturált megpihenésre, esetleg étkezésre is.
Szerencsére látszik, hogy az oda kirándulók magukénak érzik a területet, mivel se szemét, se rongálás nem csúfítja a környéket, a kihelyezett eszközöket és a Kálvária elemeit. Ügyeljünk arra, hogy ez így is maradjon, hisz a Kálvária közös kincsünk!


A városrészi önkormányzat tagjai:

Mátrai Jánosné (volt óvodavezető, a részönkormányzatban az intézmények felelőse)

Tóthné Martinkovics Erika (a Gyulafirátótért Közhasznú Egyesület elnöke, a civil szervezetek kapcsolattartója)

Czaun János (a városrészi önkormányzat vezetője)

Farkas László (a település sportrendezvényeinek és az utak felújításának felelőse)

Körmendi György (a helyi vállalkozások és beruházások felelőse)

 
Minden jog fenntartva ! 2008