Önkormányzat

 

A Hivatal nyitvatartása:

Minden munkanap 7.30-tól 16.00-ig, pénteken 10.30-ig.
Postacím: 8412 Veszprém-Gyulafirátót, Posta u. 15.
Ügyintéző: Fogl Bernadett
Telefon/Fax: 88/457-180

Képviselői fogadóóra

Minden hónap első csütörtök, 15.00-tól 17.00-ig.
Helyszíne a gyulafirátóti Polgármesteri Hivatal épülete (Posta u. 15.)
Ezen túl minden, a települést és lakóit érintő kérdésekben szívesen áll rendelkezésre Czaun János a 0620/472-3483 -as mobil számon.

Közérdekű

A helyi közvilágítási hibabejelentő elérhetősége: 0630/812-0265, központi call center: 0680/205-020 és 0640/330-330 , valamint 0620/459-9666 és 0630/459-9666

E.on árammal kapcsolatos általános hibabejelentő száma: 0680/205-020 és 0680/533-533

Falugondnok

Gulyás Tamás parkfelügyelő a közterületeket, közintézményeket érintő problémákkal hívható a 0630/300-1026-os mobilszámon.

Körzeti megbízott

Hámori György körzeti megbízott irodája: Hajmáskéri u. 5. (Művelődési Házzal szemben)
Telefon: 0630/600-4590

Gyepmester

0630/245-4913

 

A korábbi, Önkormányzattal kapcsolatos hírek, információk az önkormányzati archívumban találhatók!

 

 

 


Szilveszteri járat

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2016-ban is indít a Balaton Volán szilveszteri járatot Gyulafirátótról Kádárta érintésével Veszprémbe, hogy ezeknek a városrészeknek a lakói se maradjanak ki az Óváros téri városi rendezvényekből.
A busz 2016. december 31-én 22.00-kor indul Gyulafirátótról, a felső (temető) buszfordulóból. A 23-as helyi járat útvonalát követve annak minden megállójában felveszi az utazni szándékozókat, Kádártán át egészen a Veszprémi buszpályaudvarig.
Visszafelé 2017. január 1-én 2.00-kor indul a veszprémi buszpályaudvarról, az előbb említett útvonalon és megállóhelyekkel.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok!

Czaun János


Áldott, békés karácsonyt, és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánnak Gyulafirátót Városrészi Önkormányzat tagjai:

Czaun János
Farkas László
Kauker Katalin
Körmendi György
Martinkovics Erika


Elsöprő arányban utasították el a kényszerbetelepítést a Gyulafirátótiak (2016. október 2.)

Gyulafirátóton a népszavazás rendkívüli esemény nélkül zárult. A választásra jogosult 2603 választópolgárból 1353 jelent meg az urnáknál, ami 52%-os részvételt jelent.

A megjelentek közül 10-en érvénytelenül szavaztak, ez az összes leadott szavazatok 0,7%-a.
A szavazatok közül a nem-ek száma 1264, ami a leadott szavazatok 93,4%-a.
Igen-nel 37-en voksoltak, ez a szavazatok 2,7 %-a.

Köszönöm mindenkinek, aki élt demokratikus jogával, elment szavazni és kinyilvánította az akaratát!
Hajrá Magyarország, hajrá Gyulafirátót!

Czaun János


Kedves Gyulafirátótiak!

Ritkán írok olyan levelet, amiben kérek valamit, talán ez az első ilyen alkalom képviselőségem tíz éve alatt. Hogy most kivételt teszek, annak súlyos oka van. Veszélyben érzem azt a három dolgot, ami életemben a legfontosabb: a hazámat, a családomat és a hitemet.

Mert október másodika ezeknek a jövőjéről fog szólni. Ne higgyenek azoknak, akik mást mondanak: azon a vasárnapon nem politikáról, nem EU-s tagságról, nem kicsinyes pártérdekekről döntünk, hanem az országunk, a településeink és a családjaink jövőjéről. Most még talán nem érezzük ennek a súlyát. Nehéz elhinni, hogy történelmet írunk október másodikán, pedig így lesz. És nem mindegy, milyen szavakat írunk abba a nagy könyvbe. A "jövőért kiállás" vagy a "beletörődés" lesz a választás, következménye pedig Nándorfehérvár vagy Mohács lesz.

Kedves Gyulafirátótiak!

Nagy tisztelettel kérem Önöket, hogy menjenek el október másodikán szavazni, és mondjanak nemet a ránk kényszerített betelepítésre. Álljunk ki határozottan és nagy számban a kultúránk, a nyelvünk, a vallásunk, és a szabad döntési jogunk mellett! Mondjuk ki egyértelműen, ahogy történelmünk során oly sokszor: mi akarjuk alakítani a jövőnket, ezt nem bízzuk másra

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, amivel végigolvasták a levelemet. Találkozzunk országunk jövőjével október másodikán, a szavazófülkékben!

Czaun János


Megkapta a támogatást az új Óvoda (2016. júl. 28.)

A támogatási döntést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium regionális operatív programokat irányító hatósága hozta. Ezt követően várhatóan augusztus közepén megkötjük a támogatói szerződést, és mivel a tervek ezzel párhuzamosan elkészülnek, illetve remélhetőleg hamarosan az engedélyeink is rendelkezésre állnak, ősszel közbeszerzést írhatunk ki.
A közbeszerzési eljárás lezárultát követően a nyertes kivitelezőnek még idén átadjuk a munkaterületet, így tavasszal megindulhat a kivitelezés, ami azt jelenti, hogy 2017. szeptemberétől már az új, 5 csoportos óvodában, illetve bölcsődében kezdhetik a tanévet a gyerekek.
Az új óvoda a tervek szerint 400millió Ft.-ba kerül, természetesen lesz benne sportszoba és megfelelő irodák is. Átköltözik a régi épületből a konyha, így továbbra is helyben készített ételeket ehetnek a gyerekek. Az új épület két szintes lesz, a félemeleten irodák és raktárak lesznek berendezve.
Az Iskolában az új óvoda működését követően már nem lesz csoport, minden óvodai funkciót az új épületbe költöztetünk.


Forgalmi rend változás - mától egyirányú a Kövesdombi utca (2016. jún. 23.)

Az ott lakók kérésére a Hajmáskéri utca irányába egyirányúsítottuk a Kövesdombi utcát. Ez által remélhetőleg megszűnik az a nagymértékű és indokolatlan átmenő forgalom, ami nap mint nap zavarta a helybéliek nyugalmát.
A forgalmi rend változás egyelőre kísérleti jellegű, leginkább a környékbeli alternatív útvonalak forgalmának várható megnövekedése miatt. Amennyiben kérés merülne fel, a forgalmi rend változását a lakosság igénye szerint megvizsgáljuk, és ha indokolt, tovább módosítjuk.


Gólyahír

Idén, tehát 2016. jan. 1.-től lehetőséget adunk a szülőknek arra, hogy gyermekük születésének a tényét közzé tegyük, és így Gyulafirátót nyilvánossága is tudomást szerezzen arról, hogy adott hónapban kikkel gyarapodott, gazdagodott a településünk.

Sajnos különböző adminisztrációs és adatvédelmi nehézségek miatt csak most, áprilisban tudjuk ezt először megjelentetni, most viszont jan. 1.-ig visszamenőleg, ezt követően pedig hónapról hónapra fogunk tájékoztatást adni.

Gyulafirátóton idén eddig 9 kisbaba született, ebből hatan járultak hozzá a nyilvánossághoz - egy szülő visszautasította, kettőt pedig többszöri próbálkozás ellenére se sikerült elérnem telefonon. Lássuk hát a nyilvánossághoz hozzájáruló szülőket és babájukat!

1. 2016-ban nem csak Gyulafirátót, de Veszprém első babája is volt Váradi Tímea, aki január 2-án született, és szüleivel a Zirci utcában lakik.

2. Répási Balázs és Jakab Orsolya gyermeke, Répási Ádám január 22-én született, ők a Sóskaárok utcában laknak.

3. Fekete György és Fürstner Diána gyermeke, Fekete Dézi január 26-án született, ők a Német utcában laknak.

4. Február 22-én született Kloó Jázmin Judit, Kloó Balázs és Eszes Judit gyermeke. Őt a Felsőújsor utcába hozta a gólya.

5. Pető József és Füstös Éva gyermeke Pető Lara, aki március 13-án született, és most a Pásztor utcában lakik szüleivel.

6. Sztána László március 27-én született, Luzsi Zoltán és Sztána Mónika gyermekeként. Ő a Vadász utcában lakik.

A gyerekeknek jó egészséget, valamint súlyban és bölcsességben való gyarapodást, szüleiknek pedig ehhez sok-sok örömöt és boldogságot, valamint rengeteg türelmet kívánok!

Köszönöm a szülőknek az információkat, valamint védőnőknek, Helbert Mártinak a közreműködést!

 


Megkezdődött a Zirci utca nagyfelületű útjavítása (2016. ápr- 26.)

A tegnapi munkaterület-átadáson ismertették a műszaki tartalmat, ami szerint a munkavégzés Gyulafirátót déli határától (Mozarella vendéglő környéke) egészen Eplény határáig tart, és elsődleges célja új és megerősített aszfaltburkolat készítése.

Ami a belterületet, vagyis a Zirci utcát illeti, itt a műszaki tartalom árok- szegély- valamint járdajavításokkal és pótlásokkal egészül ki. a forgalomcsillapító szigeteket elbontják és újakat építenek, ezek felülete már nem térkő, hanem aszfalt lesz. A gyalogátkelőnél 2x1 sávosra szűkítik az utat, és számos biztonsági elem (villogó, optikai felfestés) kerül kialakításra.

A Posta és a Pásztor utca közti BAL oldalon teljesen felbontják a járdát, a csapadékvíz-elvezetés föld alá kerül, és térkövezett járda kerül kialakításra. A Pásztor utcától északra a JOBB oldalon szintén föld alá kerül a csapadékvíz-elvezető csatorna.

A korábban megfogalmazott lakossági igényeket továbbítottam, ezeket figyelembe veszik, még egyeztetünk róluk - én jó esélyt látok a teljesítésükre. A forgalomkorlátozással kapcsolatos információkat a megyei napilapban, illetve a Veszprémi 7 Napban közlik.

A munkálatok várható befejezése június lesz.

Czaun János


Újra lesz szelektív gyűjtőedény-osztás Gyulafirátóton

A korábbi nagy siker, és az azóta felmerült újabb igények miatt a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. újra lehetővé teszi Gyulafirátóton az ingyenes edények átvételét.
A korábbihoz hasonlóan 120 literes (sárga) és 240 literes (kék) edényeket lehet kérni azoknak, akik korábban ilyent nem kaptak.

A gyűjtőedények átvételének ideje 2016. május 25. 15.00-18.00,
helye a Művelődési Ház udvara (Hajmáskéri u. 2.)

Az edények átvételének feltétele a Gyulafirátóti lakhely, tehát személyi igazolvány és lakcímkártya minden igénylőnél legyen, illetve a szerződéses viszony a VHK-val, amit egy hulladékártalmatlanításról (úgynevezett szemétdíjról) szóló számla bemutatásával lehet igazolni. Az edények ott helyben átvehetők.


Újra van gyógyszertár Gyulafirátóton (2016. ápr. 13.)

Hosszas előkészítés után hétfőn (április 11-én) újra gyógyszertár nyílt a településünkön. Helyszíne a korábbi tájékoztatásnak megfelelően az Önkormányzat épülete (Posta u. 15.), az Egészségszigettel szemben lévő ajtón lehet megközelíteni.
A fiókpatika üzemeltetője a Tesco gyógyszertárból ismerhető Hársfa gyógyszertár, a nyitvatartási ideje pedig megegyezik a korábbi gyógyszertáréval, tehát alkalmazkodik az orvosi rendeléshez:
- délelőtti orvosi rendelés esetén 8.00-tól 12.00-ig
- délutáni orvosi rendelés esetén 13.00-tól 17.00-ig várja a vásárlókat.
Ezúton kívánunk sok sikert a működésükhöz!

Gyulafirátót Városrészi Önkormányzat

 

 


2016-ban is csatlakozunk a TE-SZEDD mozgalomhoz (2016. ápr. 10.)

Lassan egy év telt el azóta, hogy részt vettünk a minden eddiginél sikeresebb magyarországi Európai Hulladékcsökkentési Héten (European Week for Waste Reduction, azaz EWWR), máris itt egy újabb lehetőség, hogy tegyünk valamit környezetünkért.
A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót immár hatodik alkalommal  rendezi meg az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából.
A TeSzedd!-del idén is csatlakozunk a Tisztítsuk meg Európát! (Let’s Clean Up Europe!) nevet viselő nemzetközi kezdeményezéshez. Az összeurópai akcióban évről évre a magyar önkéntesek a legaktívabbak. 2014-ben egyedül teljesítettük az európai uniós elvárást 4 évre előre a szemétszedés résztvevőinek tekintetében, tavaly pedig mi adtuk a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét az összeurópai kezdeményezéshez. Ez a siker a Gyulafirátót sikere is!

Szeretettel várok tehát minden, környezete tisztasága iránt felelősséget érző gyulafirátóti lakost

2016. április 29-én (pénteken) 13.00 órakor a Gyulaffy Általános Iskola udvarában,

ahol egy rövid eligazítást és eszközök elosztását követően csoportokra osztva, településünk különböző területeit tisztítjuk meg az eldobált szeméttől.

A rendezvény lebonyolításában a Magyar Posta Zrt., a Főkert Nonprofit Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködő partnerként segít nekünk. 

Czaun János

 

 


Újra lesz gyógyszertár Gyulafirátóton (2016. febr. 8.)

Hamarosan, előreláthatólag március elején gyógyszertár nyílik településünkön. Helyszíne az Önkormányzat épülete (Posta u. 15.) lesz, az Egészségszigettel szemben lévő ajtón lehet majd megközelíteni.

A fiókpatika üzemeltetője a Tesco gyógyszertárból ismerhető Hársfa gyógyszertár lesz, a nyitvatartási ideje pedig ugyanaz lesz, mint a korábbi gyógyszertáré, tehát alkalmazkodik az orvosi rendeléshez:

- délelőtti orvosi rendelés esetén 8.00-tól 12.00-ig

- délutáni orvosi rendelés esetén 13.00-tól 17.00-ig várja a vásárlókat.

A szerződés az Önkormányzattal már megkötésre került A bejárati ajtót már kialakították, a helység átalakítása is megtörtént. Kisebb átalakítások, például a folyosó rendezése, a főbejárati ajtó javítása vagy néhány külső átalakítás még folyamatban van.


Házhoz menő szelektív gyűjtés Gyulafirátóton (2016. jan. 11.)

Településünkön is bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ennek során minden háztartás ingyen kap a szolgáltatótól egy gyűjtőedényt, amit a kádártaiak jan. 13-án (szerdán) 15.00 és 18.00 közt vehetnek át a Művelődési Házban. Ebbe kell gyűjteni a papírt, az italos dobozt és a műanyagot, amit havonta egyszer a szolgáltató elszállít.
A rendszer működése és a VKSZ tájékoztatója részletesen itt olvasható:

A „VKSZ” Zrt. és leányvállalata a „VHK” Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodás területén új szolgáltatás, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését tervezi.

Az új szolgáltatás bevezetésének időpontja: 2016. január 1.
Az új szolgáltatás bevezetése térítésmentes, a közszolgáltatási díj nem változik.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása az alábbiak szerint fog történni:
A hulladékgazdálkodási közszolgáltató, ingatlanonként egy megkülönböztetett színű gyűjtőedényt biztosít az ingatlant használónak.
A hulladékgyűjtő edény átvételéről tájékoztatni fogjuk. Olyan helyszíneket szeretnénk megjelölni, ahonnan könnyen hazaszállítható, gurítható a gyűjtőedény.
Önnek a meghirdetett időpontokon kívül is lehetősége van a hulladékgyűjtő edényt átvenni ügyfélszolgálati irodánkban (Veszprém, Haszkovó út 11/A).
A gyűjtőedény kiosztását követően arra kérjük, hogy a háztartásában képződő, újrahasznosítható hulladékokat, a kommunális hulladéktól elkülönítetten – szelektíven – gyűjtse, és elszállításra, az ingatlan előtti közterületre helyezze ki. Az edénybe helyezhető hulladékfajtákról részletes leírást a mellékelt útmutatóban adunk, de ez az információ a gyűjtőedényre helyezett matricán is olvasható lesz.
A gyűjtőedény kihelyezésének reggel 6 óráig kell megtörténnie az előre jelzett hulladék-gyűjtési napokon. A gyűjtést havi egy alkalommal végezzük. Ennek pontos időpontjáról az edény átadásakor fogjuk tájékoztatni
Szeretnénk nyomatékosítani, hogy amennyiben az edényben a leírtakkal ellentétben más jellegű hulladék is található (pl. kommunális hulladék), úgy az ürítést a közszolgáltató nem végzi el. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy mindenki a mellékelt gyűjtési útmutatónak megfelelően végezze az elkülönített – szelektív – hulladékgyűjtést.
Kérjük, segítse a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszerének kialakítását, legyen partnerünk-környezetünk védelmében, természeti erőforrásaink megóvásában.


Szilveszteri járat Veszprémbe

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2015-ben is indul szilveszteri járat Gyulafirátótról Kádártán át Veszprémbe, hogy az itt élők se maradjanak ki az Óváros téri városi rendezvényekből.

Kérésünknek megfelelően a Balaton Volán a buszt 2015. december 31-én 22.00-kor indítja Gyulafirátótról, a felső temető buszfordulóból. A 23-as helyi járat útvonalát követve annak minden megállójában felveszi az utazni szándékozókat, Kádártán át egészen a Veszprémi buszpályaudvarig. Visszafelé 2016. január 1-én 2.00-kor indul a veszprémi buszpályaudvarról, az előbb említett útvonalon és megállóhelyekkel. Felhívjuk a figyelmet, hogy a járat csak érvényes jeggyel vagy bérlettel vehető igénybe!


Forgalmi rend változás (2015. nov. 19.)


Az eddigi balesetveszélyes forgalmi helyzet biztonságosabbá tétele céljából mától védett lett a Forrás utca, azaz a pékség utcája.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csatlakozó Eresztvényi, Felsőújsor, Alsóújsor és Faiskola utcák végére "elsőbbségadás kötelező" tábla került, felváltva az eddigi jobbkéz-szabályos kereszteződést.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a Forrás utcán továbbra is 50 és 30 km/h-s sebességkorlátozás van életben, a védettsége nem jogosít fel senkit, hogy a megengedettnél gyorsabban közlekedjen. Kérjük az arra közlekedőket, hogy a megváltozott forgalmi rendre tekintettel még óvatosabbak és körültekintőbbek legyenek!
Köszönjük!


Változik a Gyulafirátóti Polgármesteri Hivatal nyitvatartási rendje

Tájékoztatjuk a gyulafirátóti lakosokat, hogy 2015. okt. 1-től csütörtökönként szünetel az ügyfélszolgálat Gyulafirátóton. Ennek oka a kádártai hivatalban dolgozó kolléga betegsége, akit Fogl Bernadett fog helyettesíteni csütörtökönként. A képviselői fogadóóra rendje változatlan, minden hónap első csütörtökjén 15.00 és 17.00 közt.
Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Gyulafirátót Városrészi Önkormányzat


Jelentősen lazul a telekadó (2015. okt. 29.)

Erről döntött ma Veszprém Város Közgyűlése. A gyulafirátótiak számára a legjelentősebb változás az egy hektáros korlát, ami alatt - amennyiben nem végeznek rajta üzleti tevékenységet - a tulajdonos mentesül az adó alól. Ráadásul a kamarai igazolás eddigi kötelezettsége is megszűnik. A rendelet erre vonatkozó szövege így hangzik:

"Az Ör. 17. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép. Ebben mentességet biztosítunk minden olyan magánszemély tulajdonosnak, aki 1 hektár alapterületű vagy azt el nem érő belterületi telekkel rendelkezik, a vállalkozó üzleti célra szolgáló telke kivételével. A mentesség következtében mentesülnek a mezőgazdasági művelést igazoló kamarai igazolás évenkénti beszerzése alól is, ami jelentős anyagi és adminisztrációs terhet jelentett számukra.

A módosítás 935 fő adóalanyt érint és 10.952.546 Ft.- bevétel kiesést jelent."

A teljes rendelet ide kattintva letölthető.


Zöldhulladék gyűjtése - kicsit másképp

A „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. és a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. az idei évben ősszel is meghirdeti a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés Veszprémben és közigazgatási területén. 

A begyűjtés Gyulafirátóton és Kádártán az alábbi időpontokban napokban történik:

2015.11.06-07-08. - 2015.12.04-05-06.

Fontos változás: Az akcióra nem kell telefonon bejelentkezni, nem kell regisztrálni, ellenben a zöldhulladék kihelyezésnél szükséges a lakókörzethez tartozó időpontokra ügyelni, hisz azt a szolgáltatónak csak akkor áll módjában elszállítani!

Bővebb információt a VKSZ honlapján talál, ide kattintva.


Már idén megkezdődik az új Gyulafirátóti Óvoda és Bölcsőde terveinek előkészítése

Erről döntött Veszprém Város Közgyűlése 2015. szeptember 24-én, mikor a költségvetésének módosításában 250.000- Ft.-ot határozott meg a tervdokumentáció készítésére, kiviteli terv szintjéig.

Ezzel megtesszük az első lépést a Gazdasági Programban meghatározott cél felé, amely kimondja, hogy az Egry úti Óvoda mellett a Gyulafirátóti Kastélykert Körzeti Óvodának is újjá kell születnie, még ebben az önkormányzati ciklusban.

Gyulafirátóton ez a tervek szerint nem a régi Kastély épületének felújítását és további toldozását jelenti, hanem egy teljesen új óvoda építését fogja eredményezni. Helyszíne a Posta utca alsó szakaszán található, önkormányzati tulajdonú telek lesz, amin jelenleg egy játszótér és használaton kívüli bmx-pálya található. A játszótér természetesen az óvoda megépülése után is megmarad.

Az új óvoda 5 csoportos lesz, tehát lehetőség lesz az iskolai csoportot is áthelyezni ebbe az épületbe. Ezen túl helyt ad bölcsődei csoportnak is, erre már régóta nagy az igény a településünkön. Átköltözik majd a konyha is, ehhez az óvónők éppúgy ragaszkodnak, mint a gyerekek és szüleik. Az épülethez kapcsolódóan természetesen a parkoló kialakítása is meg lesz oldva, hogy ez ne terhelje a környező utcákat.
A kivitelezés költsége várhatóan 450millió Ft. lesz. A jelenlegi ütemezés szerint az idei előkészítést jövőre a tervezés szakasza követi, ennek keretében kell beszerezni a szükséges engedélyeket és természetesen a környéken lakókkal is egyeztetést fogunk folytatni. A kivitelezésre így várhatóan 2017-ben fog sor kerülni.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a Kastély megürült épületének. Ezzel kapcsolatban mindenkinek a véleményére kíváncsi vagyok. Nekem az a határozott szándékom, hogy továbbra is tartsuk a Kastélyt a közösség tulajdonában és adjunk neki új funkciókat.

A tervdokumentáció elkészültét követően arról tájékoztatni fogom a helyi lakosságot, lehetőséget adva, hogy elmondják róla a véleményüket.

Czaun János


Kedves Gyulafirátótiak!
Ezen a héten különböző módon nagyon sokan kerestek meg, és magam is tapasztaltam, hogy a katonai alakulatok a szokásosnál jóval zavaróbbak voltak, a berepülések néha felháborítóan közel kerültek a lakott területhez.
Bár a lőtér már 1913 óta folyamatosan működik Gyulafirátót mellett, és sokszor toleránsnak kell lennünk, úgy érzem, a szerdai eseményeknek nem szabad megismétlődnie.
Ezért hosszas egyeztetést folytattam a lótér megbízott parancsnokával, aki ígéretet tett arra, hogy ezután jobban oda fognak figyelni a falu feletti berepülésekre. Ezen túl jövő héten Porga Gyulával, Veszprém polgármesterével közösen levelet fogunk írni a Honvédelmi Miniszternek, amiben kérjük, hogy a környező lakosság nyugalmának megzavarása nélkül végezzék a lőtéren a katonai tevékenységet.
Még egy félreértést el kell oszlatnom: ezért a tevékenységért az Önkormányzat semmilyen juttatásban nem részesül (se Gyulafirátót, se Veszprém), így kérem senki ne kérdezze meg tőlem, hol van a Honvédségtől kapott pénz.
Eddigi türelmüket köszönöm, remélem, a jövőben ennyire aktív tevékenységre ilyen közel nem kerül sor.
Amennyiben Miniszter úrtól vagy a Honvédségtől bármilyen visszajelzés érkezik, arról tájékoztatást fogok adni.

Czaun János, 2015. okt. 23.


Kedves Gyulafirátótiak!
Szomorúan és megdöbbenve tájékoztatunk mindenkit, hogy testvértelepülésünk, a Vas megyei Rátót község polgármestere, Málics Ferenc életének 47. évében, hosszan tartó,türelemmel viselt súlyos betegségben 2015. szeptember 6-án elhunyt.
Temetése előreláthatóan 2015. szeptember 9-én 14:00-kor lesz.

A képen: Málics Ferenc Gyulafirátóton


Elkészült a Halastó, újra látogatható Miklád (2015. aug. 29.)

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park beruházásában befejeződtek a Gyulafirátóti Halastó felújítási munkái.  Ezek során új töltések, gátak épültek, teljesen megújult a zsiliprendszer, és egy tanösvény is kiépítésre került.

Fontos tudni, hogy a terület környezetvédelmi oltalom alatt áll, és ahogy eddig, úgy ezután is lápnak, és nem tónak minősül.  A munkálatok célja ezért elsősorban a láp környezetének, élővilágának megóvása, fenntartása volt, valamint a látogathatóság biztosítása.

Elmondhatjuk, hogy mindkét cél maradéktalanul teljesült, hisz az oda látogatókat csodálatos természet, kristálytiszta víz és jól járható ösvények fogadják. A tanösvény prdig nem csak táblákkal, hanem épített hidakkal, járdákkal van kiegészítve, hogy az érdeklődők a természet részeként figyelhessék meg az élővilágot.


Elmarad a térzene augusztus 20-án

9 év után idén sajnos elmarad a térzene augusztus 20-án, a katolikus templom előtti téren. Ennek oka, hogy a hagyományosan fellépő MH Légierő Zenekart máshová vezényelték, a helyettesként felkért Veszprém Város Ifjúsági Zenekara pedig létszámhiány miatt nem tud eljönni.
Megértésüket köszönjük, a szentmise, amelynek során államalapító Szt. István királyról emlékezünk, 9.30-kor kezdődik.


Közérdekű információ

Dr. Dékán Annamária tájékoztatása alapján 2015.07.02.-tól 2015.08.23-ig helyettesítések miatt a gyermekorvosi rendelőben a rendelési idő az alábbiak szerint alakul:

Hétfő: 08.00-10.00.
Kedd:14.00-16.00.
Szerda:08.00-10.00.-ig Tanácsadás:10.00-11.00.-ig
Csütörtök:14.00-16.00.
Péntek:08.00-10.00.

Megértésüket köszönjük.

A HELYETTESÍTÉSEK IDEJE ALATT KÉRJÜK, VEGYÉK IGÉNYBE A TELEFONOS BEJELENTKEZÉS LEHETŐSÉGÉT.


Gázszivárgás miatt kellett lezárni a Posta utcát (2015. július 01.)

Az E.on tájékoztatása szerint gázszivárgást észleltek, és nem halogathatták tovább a Posta utca alatt haladó gerincvezeték kiváltását. A munkálatok ideje alatt a Posta utca Önkormányzat előtti szakasza teljes szélességben lezárásra került. A 23-as helyi járat ez idő alatt a Zirci utcán közlekedik.
A munkálatok határideje július 4. (szombat), de várhatóan már péntek estére befejezik. A helyreállítás során teljes szélességben, mintegy 10 m. hosszan lesz kicserélve az aszfaltburkolat.
Az E.on köszöni a megértést!


Az Önkormányzaté lesz a Posta utca (2015. máj. 16.)

Az idősebb gyulafirátótiak bizonyára emlékeznek még arra az időre, mikor a 82-es főút a mai Posta utcán keresztül vezette a falun átmenő forgalmat. Csak a 80-as években került át a nyomvonal a Zirci utcára, és akkor alakult ki a jelenlegi állapot.

A korábbi főút öröksége viszont itt maradt, legalábbis abból a szempontból, hogy a Posta utcánk azóta is állami tulajdonban van. Ez semmiképpen sem szerencsés, hisz így mindenféle javítási, karbantartási, felújítási munkálat elvégzése bonyolultabb. A hóeltakarítás, a kátyúzás, egyéb munkálatok is nehézkesebben mennek, ha az Önkormányzat egy állami tulajdonú úton kezdeményezi azokat.

Már évekkel ezelőtt megpróbáltunk változtatni ezen az állapoton, ám idén tavasszal jutottunk abba a fázisba, hogy erről komoly megállapodás születhessen. A Városrészi Önkormányzat kezdeményezésére az Állami Közútkezelő pozitív választ adott, és jelezték, hogy ha hivatalosan is igényeljük a Posta utcát, akkor ők át fogják adni a kezelését az Önkormányzatnak. Veszprém Város Közgyűlése május 28-án fog dönteni arról, hogy elindítjuk a folyamatot, így minden akadály elhárul az elől, hogy a Posta utca az Önkormányzaté legyen.

Ezt követően is marad még állami tulajdonú út Gyulafirátóton: a Zirci és a Hajmáskéri utcák. Az Állami Közútkezelő tájékoztatása szerint ezek átadása az Önkormányzatnak csak a 82. sz. főút elkerülő szakaszának megépítése után lehetséges.


Te-Szedd Gyulafirátóton (2015. máj. 13.)

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően településünk idén is csatlakozik az országos Te-Szedd mozgalomhoz. Idén három napra: május 15-től 17-ig hirdették meg a szemétgyűjtést, mi szervezett formában 15-én, vagyis pénteken délután, 14.00-tól fogjuk Gyulafirátótot szebbé, tisztábbá varázsolni.

Aki kedvet érez a csatlakozáshoz, jelentkezzen az önkormányzati irodában, a falugondnokunknál vagy írjon az informacio@gyulafiratot.hu e-mail címre.

Segítségüket előre is köszönik a szervezők!


Gyepmesteri tájékoztató (2015. máj. 13.)
Kedves Gyulafirátótiak!
A gyepmester kérésére tájékoztatok minden érintettet, hogy az Alsóharaszt utcában altatószer lett elhelyezve, kóbor kutya befogása céljából. Kérjük, aki arra sétáltatja a kutyáját, az ügyeljen arra, hogy az eb ne egyen belőle! A szer egyébként nem méreg, így ha mégis megtörténne, a kutya jól fog aludni tőle.

Czaun János, 2015. máj. 13.


Szemészeti vizsgálat Gyulafirátóton (2015. ápr. 10.)

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szemészeti Klinikájának munkatársai 2015. 04. 16 –án ingyenes szemészeti szűrést végeznek Gyulafirátót körzetében.

A vizsgálat az első országos szintű szemészeti szűrés része, melynek célja a látásromlás és vakság gyakoriságának reprezentatív felmérése az országban. Továbbá szeretnék megtudni, hogy mennyi embert érintenek a cukorbetegséggel összefüggésbe hozható szemészeti betegségek. Az ország összesen 105 körzetében végezi el a szűrést a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika kutatócsoportja a Vakok Állami Intézetének, a Lions Klubok Magyarországi Szövetségének és a Magyar Diabetes Társaságnak támogatásával.

Vizsgálatban résztvevő lakosok: az ország 105 körzetében élő 50 éves és annál idősebb személyek, minden körzetben 35-35 fő.

A vizsgálatot végző orvosok kisbusszal járják az országot, egyelőre keressük az a 30-35 főt, akiket indokolt felkeresniük. Kérem a lakosság segítségét, hogy ha tudnak ilyenről (50 év feletti, napközben otthon lévő, látásproblémákkal küzdő, esetleg cukorbeteg gyulafirátóti lakosok), akkor azt jelezzék az informacio@gyulafiratot.hu e-mail címen, vagy személyesen a Gyulafirátóti Önkormányzat hivatali helységében. A kiválasztott személyeket április 16-án fel 10:00-18:00 között a saját háztartásában fogják felkeresni. Mivel saját otthonában fogják megvizsgálni, így mentesül a várakozási időtől, és a nagy távolságok megtételétől is.

A vizsgálat során leellenőrzik a látását, és egy szemész orvos is megvizsgálja. Vércukormérést is végeznek gyorsteszttel, hogy kiderüljön a cukorbetegség gyanúja. Ha fennáll a cukorbetegség veszélye, a szemész hagyományos szemfenéki vizsgálatot is végez pupillatágításban, mely a rutin szemvizsgálat része.

Szemészeti eltérés esetén a megfelelő szakrendelőbe irányítják.

Várjuk a jelentkezőket!

Czaun János


Jobb, mint az égetés - 2015-től tavasszal is kérhető a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés (2015. márc. 23.)

Gyulafirátóton és Kádártán március 27-28-án és április 24-25-én előzetes bejelentést követően a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. házhoz jön és elszállítja a megfelelően kihelyezett zöldhulladékot. A szolgáltatás feltétele az előzetes regisztráció a VKSZ Zrt. ügyfélszolgálatán (0680/949-849), a szolgáltatás ingyenes.
Bővebb információt találnak a VKSZ Zrt. honlapján::
http://www.vkszrt.hu/Hirek/2015-02-23/Zoldhulladek-gyujtes-hazhozmeno-rendszerben-Identol-tavasszal-is

 


2015 várható fejlesztései Gyulafirátóton (2015. márc. 21.)

A költségvetés elfogadása után már biztosan beszélhetünk azokról a beruházásokról, fejlesztésekről, amelyek Gyulafirátótot érintik.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az idei év az intézményeink éve lesz, hisz mind a Gyulaffy Általános Iskolában, mind a Kastélykert Óvodában nagyobb felújítások várhatók.

Az Iskolában a felfagyott lépcsőburkolatok cseréje valósul meg az idén, a konyhában az ajtót, a technikateremben az ablakokat cseréljük ki, valamint a tető egy részének javítása, újra fóliázása valósul meg, ezek összértéke 10millió Ft.
Az Óvodában a régóta várt terasz-felújítási munkálatokra kerül sor, ezzel együtt a megrepedt tartópillér és a belső járda is javítva lesz. Folytatódik a vizesblokkok rendezése, idén a Csiga csoporté újul meg. Az Oviban történő felújítások összértéke több, mint 13millió Ft. lesz.
Fontos még megemlíteni, hogy harmadik intézményünk, a Művelődési Ház előtt idén megkezdődik a parkoló építésének előkészítése. 2015-ben el fognak készülni azok a tervek, amik alapján később a kivitelezésre is sor kerülhet.

Ami az útjainkat, közterületeinket érinti, a Magyar Közút beruházásában idén felújításra kerül a teljes Zirci utcai útfelület. Ennek során a gyalogos átkelőnél optikai felfestés készül, és folyamatosan villogó sárga lámpa hívja majd fel a figyelmet az átkelőkre. A forgalomcsillapító szigetek elbontásra kerülnek, és új, magasított szigetek épülnek, illetve a térköves megoldás helyett folyamatos aszfaltos lesz az útfelület. A tervek szerint a munkálatokkal párhuzamosan az elhanyagolt árkok is rendbe lesznek téve. A kivitelezés várható időpontja a nyár közepe lesz, már most kérem a gyulafirátótiak türelmét és megértését!
A Német utca nagyfelületű útjavításának előkészítése is folyamatban van, a kivitelezésre a tervek szerint ősszel fog sor kerülni. Erről a későbbiek során, a munkálatok megkezdése előtt bővebben is be fogok számolni.

Fontos megemlíteni a Halastó folyamatban lévő felújítását, mivel sajnos a téli csapadékos, felázásos időjárás miatt csúszik a kivitelezés. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park beruházásában folyó munkálatok várhatóan júniusban zárulnak le, a helyi lakosok akkor vehetik birtokba újra a tavat.

A VERGA beruházásában 2015-ben kerékpárút épül Gyulafirátót és Eplény közt. Az út végig a 82. sz. főút nyugati (kőbánya felőli) oldalán fog haladni, végpontjai Gyulafirátóton a felső buszforduló felett, Eplényben pedig a Kisvendéglőnél lesznek.

Természetesen "apróbb" szokásos munkálatokra is lehet számítani. Kihelyezésre kerül két új pad, rendbe hozzuk a játszótereinket, bővíteni fogjuk a közvilágítást és a csapadékvíz-elvezető árkok karbantartása is folytatódni fog, ezekről akkor fogok beszámolni, amikor aktuális lesz a kivitelezésük.

További sok közös sikert kívánok minden gyulafirátótinak:

Czaun János


Új lehetőség a honlapon (2015. márc. 10.)

Gyakran merül fel az a jogos kérdés, hogy hogyan érhetők el azok a gyulafirátóti vállalkozók vagy vállalkozások, akikre helyben lehet számítani, akik gyorsan tudnak segíteni a saját munkájukkal a helyi lakosoknak. Ezért lehetőséget biztosítunk minden gyulafirátóti székhelyű vállalkozásnak, hogy a település honlapján ingyen szerepeljenek, és így az itt lakók könnyebben elérhessék őket.

Akik szeretnének élni a lehetőséggel, írjanak az informacio@gyulafiratot.hu e-mail címre, vagy keressék fel az önkormányzati irodát, és jelezzék ezt az igényüket. Mivel ez a lehetőség nem reklámcélokat szolgál, így csak a vállalkozó és vállalkozás nevét, címét, telefonszámát, esetleges honlapjának elérhetőségét szerepeltetjük a honlapon. A minimum információ a néven túl a lakhely vagy telephely utcája és a telefonszám.

Az eddig jelentkezett vállalkozók elérhetősége itt található:
 http://www.gyulafiratot.hu/galeria.html


Átalakult az önkormányzati támogatások rendszere (2015. márc. 17.)

Az önkormányzattól igényelhető támogatások 2015. március 1-től átalakultak. A továbbiakban igényelhető támogatások: rendkívüli támogatás, települési támogatás temetési költségek viseléséhez, gyógyszertámogatás, támogatás gyermekintézményi térítési díjhoz, lakossági szilárd hulladékkezelési közszolgáltatási díjhoz, gyermekes bérlethez, felsőfokú oktatási intézményben tanulók albérleti hozzájárulásához, szociális alapon bérbe adott önkormányzati lakás lakbértámogatásához, lakásfenntartási támogatáshoz, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez, óvodáztatási támogatáshoz, védendő fogyasztók közé felvételhez, hatósági bizonyítvány kiállítása. Ezen támogatások elbírálásánál minden esetben a települési önkormányzat dönt. Az ápolási díj, a közgyógyellátás, az aktív korú ellátás, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása a járási hivatal hatáskörébe került.
Az esetlegesen felmerült kérdésekben, nyomtatványok kitöltésében, ügyiratok továbbításában, egyéb, a lakosságot érintő kérdések megválaszolásában, segítségnyújtásban, továbbra is rendelkezésükre áll Fogl Bernadett ügyfélfogadási időben (hétfőtől csütörtökig 7 óra 30 perctől 16 óráig - ebédszünet 12 órától 12 óra 30 percig - , pénteken 7 óra 30 perctől 10 óra 45 percig) a Részönkormányzati Irodában (Gyulafirátót, Posta u. 15), illetve a 88/457-180 telefonszámon.


A városrészi önkormányzat tagjai:

Mátrai Jánosné (volt óvodavezető, a részönkormányzatban az intézmények felelőse)

Tóthné Martinkovics Erika (a Gyulafirátótért Közhasznú Egyesület elnöke, a civil szervezetek kapcsolattartója)

Czaun János (a városrészi önkormányzat vezetője)

Farkas László (a település sportrendezvényeinek és az utak felújításának felelőse)

Körmendi György (a helyi vállalkozások és beruházások felelőse)

 
Minden jog fenntartva ! 2008